Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Гостба.

Българската гостба, каквато е била някога, може да бъде разделена на два големи дела:

1.Варени госби и 2. Готови госби.

1) Варени госби. Готвените госби се готвят в съдове на огън и изискват известен труд и известно умение и вещина. По вида на материята, която се употребява, за да се готвят тия гостби, делят се на няколко огнища или вареници (кухни), и то постни и блажни, летни и зимни и тестени или сладки госби. Всичките те се отличават помежду си, както по начина на готвенето, така и по своя вкус. Понеже се готвят в съдове, то и последните са неотделни от къщата на селянина и съставят част от покъщнината му. Прегледа на готвените гостби ще направим по тоя ред: а) съдове при готвенето; б) първи вареник: мътни блажни госби; в) втори вареник: мътни постни госби; г) трети вареник: зимни блажни госби; д) четвърти вареник: зимни постни госби; е) пети вареник: готови госби; ж) шести вареник: тестеви и сладки гостби.

0 0 отзиви
Оценете тази статия
Абонирайте се
Уведомяване за:
0 Коментара
Най-новите
Най-старите
Inline Feedbacks
View all comments

Този блог е посветен на съхраняването на българските традиции, бит и култура. Открийте народни обичаи, занаяти, рецепти, билки и истории от миналото, които разкриват богатството на нашето наследство. Нека да вдъхнем нов живот на позабравени ритуали, легенди и занаяти, които са формирали идентичността на нашия народ. Присъединете се към това пътешествие към корените ни и възродете духа на България!

Абониране за нови публикации

© margu.bg 2025. Всички права запазени. Уеб сайт от ALDEV