Гостба.
Българската гостба, каквато е била някога, може да бъде разделена на два големи дела:
1.Варени госби и 2. Готови госби.
1) Варени госби. Готвените госби се готвят в съдове на огън и изискват известен труд и известно умение и вещина. По вида на материята, която се употребява, за да се готвят тия гостби, делят се на няколко огнища или вареници (кухни), и то постни и блажни, летни и зимни и тестени или сладки госби. Всичките те се отличават помежду си, както по начина на готвенето, така и по своя вкус. Понеже се готвят в съдове, то и последните са неотделни от къщата на селянина и съставят част от покъщнината му. Прегледа на готвените гостби ще направим по тоя ред: а) съдове при готвенето; б) първи вареник: мътни блажни госби; в) втори вареник: мътни постни госби; г) трети вареник: зимни блажни госби; д) четвърти вареник: зимни постни госби; е) пети вареник: готови госби; ж) шести вареник: тестеви и сладки гостби.