Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Първи вареник

Летните блажни гозби. Лятно време селянинът много рядко яде гозба. Има дни, когато и той ще се облажи, и той ще си намокри залъка, както се изразяват самите те, с блажна гозбица.  Блажни или постни гозби, селянката не готви без сол и пипер, както и без други подправки:мирудия,чубрица, копър, сминдул и др. Започваме с готовите гозби:

1.Сол-купува се от пазара. Има два вида крупна(каменна сол) и морска. В народната медицина, в народното поверие, солта играе много важна роля и има много голямо значение. Солта е символ на нещо свято, затова тя служи и да се кълнат на нея. „Да ме убие тоя хляб и тая сол“ е най-доказателното уверение за нещо.Когато се посреща невеста, дават й хляб и сол. На невестиния колак слагат сол. На кръщане и на смърт, повечето обреди се съпровождат със сол. От къщи после заход слънце или нощно време, не се дава сол, защото народното поверие твърди, че е лошо и за тая къща и че се вмирисвала.

2.Червен пипер-той е въведен в употреба много късно. Пиперът се сее, разсажда и плодът му се казва чушка. Чушките лятно време се ядат зелени, правят се кисели и туршии, а есенно време се нижат на върви(конци), сушат ги и те стават червени. Тези червени сушени чушки се ядат през зимата. Понеже той се употребява винаги, независимо от чушките, които се слагат в яденето, ядат го и ситен. Ситния пипер се приготвя по следния начин: червените сухи чушки слагат в пещ, и там като се опекат, кълцат ги в чутура, пресяват с честина и този ситен червен пипер насипват в съда, който е наречен пиперница или пиперник.

  1. Мирудия, магданоз се сади в градините. Лятно време се слага в гостбите зелена, а зимно изсушена. Мирудията се суши на конци и на сянка. Употребят я и ситна. „Не ставай мирудия във всяко гърне“ е поговорка, която учи хората, да се не пъхат навсякъде.

4.Чубрица. Чубрицата се сади също в градините. Колко е почитана тая подправка за селската гозтба, познава се оттам, че чубрицата е възпята в песните и е слажена между женските имена: Чубра, Чубрика. Чубрицата се употребява зелена лятно време, суши се за зимно време и се кълца.

  1. Копрец, копър. Копрецът се сее по градините и се употребява в гозбите: лятно време зелен, а зимно време сушен или ситен.
  2. Джоджен също се сее в градините и се употребява зелен и сушен.

7.Сминдул расте по ливадите див. Берат го и го сушат. Сминдулът се употребява поради неговата крайно приятна миризма и добрия му вкус. Той се суши и после се трие на прах и само като прах се слага в гозба.

Една смес от сол, ситен пипер, ситен копрец и ситен сминдул, пропорцията на която  знаят само селянките, представлява за селянина онова, което се казва готова гозба в истинския смисъл на думата. Тая смес от сол, пипер и сминдул (много рядко и копрец) селянинът топи с хляб вместо ястие през повечето дни от годината, като я подслажда отвреме на време с червен лук. Това е сиромашката и пътническа гостба.

 

от “Сборник за народни умотворения“- Димитър Маринов

Книга 18-Сборник за народни умотворения и народопис

0 0 отзиви
Оценете тази статия
Абонирайте се
Уведомяване за:
0 Коментара
Най-новите
Най-старите
Inline Feedbacks
View all comments

Този блог е посветен на съхраняването на българските традиции, бит и култура. Открийте народни обичаи, занаяти, рецепти, билки и истории от миналото, които разкриват богатството на нашето наследство. Нека да вдъхнем нов живот на позабравени ритуали, легенди и занаяти, които са формирали идентичността на нашия народ. Присъединете се към това пътешествие към корените ни и възродете духа на България!

Абониране за нови публикации

© margu.bg 2025. Всички права запазени. Уеб сайт от ALDEV