Първи вареник
Летните блажни гозби. Лятно време селянинът много рядко яде гозба. Има дни, когато и той ще се облажи, и той ще си намокри залъка, както се изразяват самите те, с блажна гозбица. Блажни или постни гозби, селянката не готви без сол и пипер, както и без други подправки:мирудия,чубрица, копър, сминдул и др. Започваме с готовите гозби:
1.Сол-купува се от пазара. Има два вида крупна(каменна сол) и морска. В народната медицина, в народното поверие, солта играе много важна роля и има много голямо значение. Солта е символ на нещо свято, затова тя служи и да се кълнат на нея. „Да ме убие тоя хляб и тая сол“ е най-доказателното уверение за нещо.Когато се посреща невеста, дават й хляб и сол. На невестиния колак слагат сол. На кръщане и на смърт, повечето обреди се съпровождат със сол. От къщи после заход слънце или нощно време, не се дава сол, защото народното поверие твърди, че е лошо и за тая къща и че се вмирисвала.
2.Червен пипер-той е въведен в употреба много късно. Пиперът се сее, разсажда и плодът му се казва чушка. Чушките лятно време се ядат зелени, правят се кисели и туршии, а есенно време се нижат на върви(конци), сушат ги и те стават червени. Тези червени сушени чушки се ядат през зимата. Понеже той се употребява винаги, независимо от чушките, които се слагат в яденето, ядат го и ситен. Ситния пипер се приготвя по следния начин: червените сухи чушки слагат в пещ, и там като се опекат, кълцат ги в чутура, пресяват с честина и този ситен червен пипер насипват в съда, който е наречен пиперница или пиперник.
- Мирудия, магданоз се сади в градините. Лятно време се слага в гостбите зелена, а зимно изсушена. Мирудията се суши на конци и на сянка. Употребят я и ситна. „Не ставай мирудия във всяко гърне“ е поговорка, която учи хората, да се не пъхат навсякъде.
4.Чубрица. Чубрицата се сади също в градините. Колко е почитана тая подправка за селската гозтба, познава се оттам, че чубрицата е възпята в песните и е слажена между женските имена: Чубра, Чубрика. Чубрицата се употребява зелена лятно време, суши се за зимно време и се кълца.
- Копрец, копър. Копрецът се сее по градините и се употребява в гозбите: лятно време зелен, а зимно време сушен или ситен.
- Джоджен също се сее в градините и се употребява зелен и сушен.
7.Сминдул расте по ливадите див. Берат го и го сушат. Сминдулът се употребява поради неговата крайно приятна миризма и добрия му вкус. Той се суши и после се трие на прах и само като прах се слага в гозба.
Една смес от сол, ситен пипер, ситен копрец и ситен сминдул, пропорцията на която знаят само селянките, представлява за селянина онова, което се казва готова гозба в истинския смисъл на думата. Тая смес от сол, пипер и сминдул (много рядко и копрец) селянинът топи с хляб вместо ястие през повечето дни от годината, като я подслажда отвреме на време с червен лук. Това е сиромашката и пътническа гостба.
от “Сборник за народни умотворения“- Димитър Маринов
Книга 18-Сборник за народни умотворения и народопис
