Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Качамак. Просеник

Качамакът е вторият вид хляб, с който се храни селянинът в тоя край. Качамакът се прави от кукурузно брашно и се приготвя по един начин, който се подразделя на следните работи: Сипва се вода за качамак. В котле, което носи название качамачно котле и което побира около две до пет оки, се напълва с вода до половина,…

Прочетете повече

Печене на хляб

Хляб се пече, или в пещ, или в чирепня. Ако хлябовете са много, тогава се пекат в пещ; ако пък е само един или са два-три, тогава се пекат в чирепня. Както пещта, така и чирепнята трябва да бъдат готови, т.е. да бъдат напалени. Понеже те се палят различно, ще опишем техното палене по отделно. Как…

Прочетете повече

Този блог е посветен на съхраняването на българските традиции, бит и култура. Открийте народни обичаи, занаяти, рецепти, билки и истории от миналото, които разкриват богатството на нашето наследство. Нека да вдъхнем нов живот на позабравени ритуали, легенди и занаяти, които са формирали идентичността на нашия народ. Присъединете се към това пътешествие към корените ни и възродете духа на България!

Абониране за нови публикации

© margu.bg 2025. Всички права запазени. Уеб сайт от ALDEV