Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Гозби от гъби

Гъбите растат по полето, по ливадите, по горите, а много често и по градините и двора. Ако растат някъде по полето или ливадите, народът вярва, че там е самодивско игрище. Има разни видове гъби, които се употребяват за ястие: печурки или червенки, отгоре бели, а отдолу червенки. Растат по полето, по ливадите, където има самодивско игрище, и по градините. Манатарки, растат по гористи места, залесени с дъбова и друга гора; отгоре са сиви, а отдолу жълтички. Ядат се пресни, но най-много ги сушат за зимата. Булки, растат пак по гористи места и то по земята; отгоре кората им е красива, портокалово-червенка, и за това се казват булки, ядат ги пресни. Кладници, растат по кладите от орех и бряст. Кожата им отгоре е бяла, отдолу са жълтички; дебели са около три пръста. Приличат много на манатарките, и само вещ селянин може да ги отличи. Препъпки, пънчулешки, растат като китка при дъното на дърветата. В китката има 50—100 отделни гъбички. Урешници са много ситнички жълтеникави гъби; растат на „кошарище“, огнище по 20—60. И те приличат на припъпките. Гълбици, гълъбинки, имат отгоре червена кора, много прилична на кората на булките. Млечни, отгоре кората им е бяла като мляко и дъното им е изпъчено нагоре; пускат сок бял като мляко, който има малко горчив вкус. Гозденки, растат по земята в гористи планински места. Понеже има много гъби, които са подобни на описаните, а са отровни, то за гъби, с изключение на един-два вида, които се познават лесно, ходят само възрастни жени и моми. Брането на  гъби е женска работа.

От гъбите се правят следните ястия.

а)Кисела чорба. Гъбите се почистват от горната кора, нарязват се на късове във вряла вода и се слагат в гърне. Когато поврат малко, нарязва се червен лук, мирудия, копрец, чубрица зелени чушки и заедно със сол се слагат в гърнето, като се сипе и малко ориз. Когато оврат, застройват се с оцет, агоридна вода, търносливи или киселици. Ако е блажно, застройването става с яйце.

б)Гъби с ориз. Като се изчисти горната кора, нарежат се на късове и се посолят, после се нареже червен лук, запържи се в дървено масло, сложи се в лука мирудия, копрец, чубрица, джоджен, чушки и ориз. Като се поизпържи всичко това, размесва се с гъбите и се изсипва в тенджера. Като се залеят с вряла вода, слагат се на огъня да кипят.

в)Топан от гъби. Това ястие се прави по същия начин, както и горното, само че няма ориз. В него после, когато оврат гъбите и лукът, сипват малко оцет или агоридна вода, търносливки или киселици. Ако е благден (блажно), лукът се запържва с прясно кравешко масло.

г)Печени гъби. Пекат се само печурките или червенките гъби. Извадят се корените, посолява се всяка гъба с малко сол, изрине се край огнището слаба жаравина и отгоре на тая жаравина наредят се гъбите. Когато се опекат, гъбите се напълнят със сок. Сега полека и внимателно се вадят от жаравината и се нареждат в плитки паници или дървени талери и се ядат с хляб. Обикновено печените гъби се ядат накрая.

д)Печени гъби с каша. Гъбите се чистят от кората и вътре се посолят с малко сол. Нарежат се корените/пънчето/ на гъбите на много ситно и се посолят и те малко. В тигана се сипва дървено масло (ако е благден прясно масло) и когато почне да кипи, слага се малко брашно и се бърка с лъжица да се опече; после се сипва малко сол и по малко вряла вода, докато стане рядка каша. В тая каша се сипват нарязаните на дребно корени и се бърка да се посварят. Сетне гъбите цели се нареждат в една малка тепсийка и всяка се напълня с направената каша. След това тепсийката се слага в напалена чирепня, захлупва се с вършняка и там се печат. Който иска във всяка гъба изтисква по малко лимон.

е)Каша от гъби. Гъбите се почистват и нарязват на късове, както за чорба; слагат се в гърне, заливат се с вряла вода, и гърнето се слага край огъня да кипи. После се нарязва лук, мирудия и друго, както на чорба. Когато гъбите се сварят, прави се в тигана каша, както се каза по-горе, в която се сипва водата от гърнето. После в кашата се изсипват всичките гъби, сипва се и малко оцет, и вече има ястие „каша от гъби“. Изобщо всичките ястия от гъби са много вкусни.

„Цяла къща на един скопец“ е гатанка за гъбата.

 

от “Сборник за народни умотворения“- Димитър Маринов

Книга 18-Сборник за народни умотворения и народопис

0 0 отзиви
Оценете тази статия
Абонирайте се
Уведомяване за:
0 Коментара
Най-новите
Най-старите
Inline Feedbacks
View all comments

Този блог е посветен на съхраняването на българските традиции, бит и култура. Открийте народни обичаи, занаяти, рецепти, билки и истории от миналото, които разкриват богатството на нашето наследство. Нека да вдъхнем нов живот на позабравени ритуали, легенди и занаяти, които са формирали идентичността на нашия народ. Присъединете се към това пътешествие към корените ни и възродете духа на България!

Абониране за нови публикации

© margu.bg 2025. Всички права запазени. Уеб сайт от ALDEV