Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Гозби от различни варива

Под име варива разбираме ония зеленчуци, които селянинът сади или сее в своите градини и от които събира плод за през зимата. Такива са: боб (фасул), бакла (черен боб), леща, грах, зеле и праз лук. При тия варива трябва да се прибавят още и ония, които се употребят само лятно време. Те са: домат, син патладжан и тикви. Бобът и баклата се готвят зелени; лещата и грахът — само узрели; зелето също, когато се е завило; доматите и зелени и червени, а синият патладжан, когато е порастнал. От тия варива селянинът прави тия ястия:

а)Кисела чорба. Зелен боб, праз лук и тикви правят на чорба по тоя начин.

Кисела чорба от боб. Бобът се чисти от ликата, нарязва се на малки късове, претрива се с сол и се оставя така да постои, за да си вземе солта. След това се нарязва червен лук на ситно, мирудия, копрец и други подправки, и зелена чушка. Всичка това заедно с претрития зелен боб се слага в гърне, където водата е завряла и се чака всичко да кипи. Когато бобът и другите съставки бъдат готови, в една дълбока паница се разбърква малко чисто брашно в чорба, взета от гърнето и след това брашно се изсипва в гърнето с боба. Като поври няколко минути, колкото да се свари брашното, застройва се чорбата, за да стане кисела. Застройката бива от оцет, или агоридна вода, или пък киселици (ябълки), или пък търносливки. Ако ястието се прави от киселици, те се нарезват заедно с лука; ако от търносливки, се слагат в гърнето да врат заедно с другите неща. Като се сварят, изваждат се в една дълбока паница, смачкват се с лъжица или тлъчняка, изцежда се сокът и се изсипва в гърнето.

Кисела чорба от праз. Във вряла вода се слага праз лук, нарязан на ситно, червен лук, мирудия, копрец, джоджен, сол, зелени чушки и ориз. Като се свари, застройва се, както и зеленият боб, с оцет, агоридна вода, търносливки или киселици. Някои слагат и брашно, както и на зеления боб.

Кисела чорба от тикви. Във врялата вода в гърнето се слагат нарезани тикви или тиквички, лук, мирудия и други зеленчуци, чушки, сол и малко ориз. Като оври всичко това, застройва се, както и зеления боб, с оцет, агоридна вода, търносливки или киселици.

б)Топан от зелен боб. Бобът се изчисти от ликата, нарязва се надлъж, попарва се с вряла вода и се посолява. След това се нарязва червен лук на филии и се изпържва в дървено масло. Докато се пържи лукът, нарязва се в него мирудия, джоджен, копрец, чубрица и зелени чушки, като се слага малко сол и червен пипер. След това опържена смес се изсипва в тенджерата заедно с попарения зелен боб, залива се с вряла вода и се слага на огъня да кипи. Като оври, ако искат някои да бъде киселка, слагат застройка; последната става с брашно и оцет, или пък агоридна вода, търносливки или киселици.

в)Топан от бакла. Баклата се готви също както и зеленият боб.

г)Топан от домат. Дамата, бил той зелен или узрял, се нарязва и насолва. Лукът се запържва в дървено масло, нарязва се мирудия, копрец и зеленчуци, сол, червен пипер и ориз. След това се изсипва в тенджерата, залива се с вряла вода и се слага на огъня да кипи.

д)Топан от сини патладжани. Патладжанът се бели, нарязва се на късове и се посолява. После, лукът и другите зеленчуци се запържват в дървено масло, както и при зеления боб, изсипва се в тенджерата, залива се с вряла вода и се слага на огъня да ври.

Есенно време бобът почне да зрее и става стар. Тоя боб се готви на чорба или топан. Също така и баклата, лещата и граха. Но тия гостби, дори да се ядат есенно време, ще бъдат описани между гостбите през зимното време.

от “Сборник за народни умотворения“- Димитър Маринов

Книга 18-Сборник за народни умотворения и народопис

0 0 отзиви
Оценете тази статия
Абонирайте се
Уведомяване за:
0 Коментара
Най-новите
Най-старите
Inline Feedbacks
View all comments

Този блог е посветен на съхраняването на българските традиции, бит и култура. Открийте народни обичаи, занаяти, рецепти, билки и истории от миналото, които разкриват богатството на нашето наследство. Нека да вдъхнем нов живот на позабравени ритуали, легенди и занаяти, които са формирали идентичността на нашия народ. Присъединете се към това пътешествие към корените ни и възродете духа на България!

Абониране за нови публикации

© margu.bg 2025. Всички права запазени. Уеб сайт от ALDEV