Тестени и сладки ястия за селянина са луксозна храна, която той яде в извънредни случаи и дни. Главната съставка в тия ястия е масло или мас, а после мляко, сметана, сирене, яйца, па и медът.
Масло и мас.
Маслото е кравешко или биволско; много рядко в селската къща се внася овчо масло, защото мъжът го продава. Като се бучка млякото,…
1.Попаpa. Сух хляб, но квасник, наместо да се хвърли, надробва се на ситно, размесва се със сирене и се полива с кипнала вода; после се захлупва, или с паница, или с похлупка, докато хлябът попие водата и се размекне. Попарата се яде с лъжица. Попарата следователно изисква малък труд и малки разноски, заради това и…
Селянинът нарича готови гозби ония, които или са приготвени от по-напред, или пък приготвянето им не изисква никакъв труд. Тия готови гозби са и постни, и блажни.
1. Постни готови гозби:
а)Кръкиш. Още докато се бърка качамакът, приготвена е кисела зелева чорба и, когато се изтърси, докато е още горещо котлето, сипва се в него тая чорба,…
Постните гостби през зимата cа следните:
1.Чорба от лук. Тая чорба се прави от армеева чорба. Чорбата се налива в гърне и, когато заври, нарязва се червен или зелен (праз) лук на ситно и се слага още и малко ориз с една или две чушки. След това се добавя мирудия, копрец, джоджен и сминдул. Като се…
Ястия от дивеч. В българската къща и в нейния вареник, много рядко се е внася дивеч. Горите са пълни със зайци, сърни, елени, диви кози и диви свине, а така също изобилстват и различни птици: диви петли, диви кокошки, диви гълъби, гърлици и други, полетата са пълни с яребици, пътпъдъци и различни други видове птици,…
Месо. В селата не са яли някога друго месо освен от овца, свиня и гадина, а твърде рядко и дивеч. Зимно време в селската къща не се внася друго месо освен свинско; рядко, много редко се внася овчо месо. Свинското месо, както и домашната гад, не се кади, следователно, него употребяват в обикновени дни и…
През зимата селянинът се прибира от полето, няма голяма полска работа, селянката има повече време да се бави около огнището, ето защо зимно време, било през блажни, било през постни дни, селянинът се храни сравнително по-добре. Неговите гостби, били те блажни или постни, се повече и по-вкусни. Изобщо зимно време яде повече блажно, отколкото през…
а) Чушки. Няма гозба и ястие, което да не се сготви с чушки, и червен пипер. Лятно време главната храна на селянина е чушката, приготвена разнообразно, сама или в смес с други зеленчуци. Понеже лятното време е работно, и селянката няма много време, да губи около готвене на гозби или ястия, тя приготвя такива ястия,…
В река Дунав има риба: чига, сом, шаран, косаци, мряна, щука, моруна, есетра, ласпер, а в известно време се лови и скумрия, наречена дунавска скумрия. В река Искър има сом и шаран с много друга ситна риба: вигон, клен, папурняк, платика, а в реките: Скът, Огоста, Лом, Цибрица и Арчар има също сом и шаран…
Гъбите растат по полето, по ливадите, по горите, а много често и по градините и двора. Ако растат някъде по полето или ливадите, народът вярва, че там е самодивско игрище. Има разни видове гъби, които се употребяват за ястие: печурки или червенки, отгоре бели, а отдолу червенки. Растат по полето, по ливадите, където има самодивско…