Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Шести вареник. Тестени и сладки гозби.

Тестени и сладки ястия за селянина са луксозна храна, която той яде в извънредни случаи и дни. Главната съставка в тия ястия е масло или мас, а после мляко, сметана, сирене, яйца, па и медът. Масло и мас. Маслото е кравешко или биволско; много рядко в селската къща се внася овчо масло, защото мъжът го продава. Като се бучка млякото,…

Прочетете повече

Блажни готови гозби.

1.Попаpa. Сух хляб, но квасник, наместо да се хвърли, надробва се на ситно, размесва се със сирене и се полива с кипнала вода; после се захлупва, или с паница, или с похлупка, докато хлябът попие водата и се размекне. Попарата се яде с лъжица. Попарата следователно изисква малък труд и малки разноски, заради това и…

Прочетете повече

Пети вареник. Готови гозби.

Селянинът нарича готови гозби ония, които или са приготвени от по-напред, или пък приготвянето им не изисква никакъв труд. Тия готови гозби са и постни, и блажни. 1. Постни готови гозби: а)Кръкиш. Още докато се бърка качамакът, приготвена е кисела зелева чорба и, когато се изтърси, докато е още горещо котлето, сипва се в него тая чорба,…

Прочетете повече

Четвърти вареник. Зимни постни гостби.

Постните гостби през зимата cа следните: 1.Чорба от лук. Тая чорба се прави от армеева чорба. Чорбата се налива в гърне и, когато заври, нарязва се червен или зелен (праз) лук на ситно и се слага още и малко ориз с една или две чушки. След това се добавя мирудия, копрец, джоджен и сминдул. Като се…

Прочетете повече

Трети вареник. Зимни блажни гозби – 3 част

Ястия от дивеч. В българската къща и в нейния вареник,  много рядко се е внася дивеч. Горите са пълни със зайци, сърни, елени, диви кози и диви свине, а така също изобилстват и различни птици: диви петли, диви кокошки, диви гълъби, гърлици и други, полетата са пълни с яребици, пътпъдъци и различни други видове птици,…

Прочетете повече

Трети вареник. Зимни блажни гозби – 2 част

Месо. В селата не са яли някога друго месо освен от овца, свиня и гадина, а твърде рядко и дивеч. Зимно време в селската къща не се внася друго месо освен свинско; рядко, много редко се внася овчо месо. Свинското месо, както и домашната гад, не се кади, следователно, него употребяват в обикновени дни и…

Прочетете повече

Трети вареник. Зимни блажни гозби – 1 част

През зимата селянинът се прибира от полето, няма голяма полска работа, селянката има повече време да се бави около огнището, ето защо зимно време, било през блажни, било през постни дни, селянинът се храни сравнително по-добре. Неговите гостби, били те блажни или постни, се повече и по-вкусни. Изобщо зимно време яде повече блажно, отколкото през…

Прочетете повече

Гозби от чушки, патладжан, домати, праз лук, краставици.

а) Чушки. Няма гозба и ястие, което да не се сготви с чушки, и червен пипер. Лятно време главната храна на селянина е чушката, приготвена разнообразно, сама или в смес с други зеленчуци. Понеже лятното време е работно, и селянката няма много време, да губи около готвене на гозби или ястия, тя приготвя такива ястия,…

Прочетете повече

Гозби от риба

В река Дунав има риба: чига, сом, шаран, косаци, мряна, щука, моруна, есетра, ласпер, а в известно време се лови и скумрия, наречена дунавска скумрия. В река Искър има сом и шаран с много друга ситна риба: вигон, клен, папурняк, платика, а в реките: Скът, Огоста, Лом, Цибрица и Арчар има също сом и шаран…

Прочетете повече

Гозби от гъби

Гъбите растат по полето, по ливадите, по горите, а много често и по градините и двора. Ако растат някъде по полето или ливадите, народът вярва, че там е самодивско игрище. Има разни видове гъби, които се употребяват за ястие: печурки или червенки, отгоре бели, а отдолу червенки. Растат по полето, по ливадите, където има самодивско…

Прочетете повече

Този блог е посветен на съхраняването на българските традиции, бит и култура. Открийте народни обичаи, занаяти, рецепти, билки и истории от миналото, които разкриват богатството на нашето наследство. Нека да вдъхнем нов живот на позабравени ритуали, легенди и занаяти, които са формирали идентичността на нашия народ. Присъединете се към това пътешествие към корените ни и възродете духа на България!

Абониране за нови публикации

© margu.bg 2025. Всички права запазени. Уеб сайт от ALDEV