Гозби от чушки, патладжан, домати, праз лук, краставици.
а) Чушки. Няма гозба и ястие, което да не се сготви с чушки, и червен пипер. Лятно време главната храна на селянина е чушката, приготвена разнообразно, сама или в смес с други зеленчуци. Понеже лятното време е работно, и селянката няма много време, да губи около готвене на гозби или ястия, тя приготвя такива ястия, които не изискват никакъв труд, с които не губи време — и тия ястия са само зачинки. Във всичките тия зачинки, сготвени набързо, чушката играе пак важна рола и в различните си смеси носи едно общо име лютеница. Лютеница има няколко особени видове. Лютеницата, какъвто вид и да бъде, главното нещо в нея са чушките и понеже е лятно време, тия чушки са зелени. При чушките в различните лютеници се слагат лук червен, бял т.е. чеснов, праз лук, домати и син патладжан.
Лютеница от чушки и бял лук. Чушките се опичат на огъня, изчистват се, разрязват се на половинки и се посолят; така посолени стоят някое време, за да ги вземе солта. Докато се пекат чушките, в една дълбока паница се почиства и скълцва чеснов лук, колкото е нуждно, сипва се в него агоридна вода и после се излива на чушките. Някои сипват отгоре и дървено масло.
Лютеница само от чушки. Опичат се и се изчистват чушките, както се каза по-горе. Посолят се и после се поливат с оцет и дървено масло.
Лютеница от чушки и червен лук или праз лук. Чушките се опичат, изчистват и посоляват. Червеният лук или празият се изчиства в дълбока паница и, като се нареже на ситно, скълцва се с тълчняка. Като се скълца добре, слагат се после и чушките, като се поскълцат и те с тлъчняка. Червеният (и белият лук) лятно време се употребява и зелен, докато е зелен, и зрял, след като узрее; а празият лук се употребява зелен, заради което се казва и зелен лук, за разлика от другия, който бива червен и бял. Лютеница от чушки и домати. Чушките се опичат, изчистват и посоляват. Доматът, бил той зелен или червен, се слага в тенджера с вода и се сварява. Докато се вари, в дълбока паница се скълцва малко червен лук. След, като се изчисти кожата на домата, се слага в дълбоката паница при лука; там се слагат и приготвените чушки, и всичко това се скълцва с тлъчняка.
Лютеница със син патладжан. Тука се взимат само няколко чушки. Синият патладжан се изпича в жарава или в пещ и после се изчиства кожата му. Чушките и изчистеният патладжан се слагат в една дълбока паница, където има скълцан чеснов лук и там се скълцват с тлъчняка. После в тая добре измешана смес от чушки, патладжан и чеснов лук се сипва дървено масло. Всички тия лютеници са лятни.
б) Краставици. Краставиците се садят в градината на селенина и те са само лятно ястие. Зимно време едва днеска се срещат в селската къща като туршия в оцет или солена вода. Краставицата се яде, почти всякога сурова. От нея се прави само едно ястие, което се казва таратор.
Таратор с чеснов лук. Краставицата се изчиства и нарязва на много дребно; чеснов лук се скълцва със сол в една дълбока паница; когато лукът е скълцан, в него се слага нарязаната краставица и после се сипва оцет и вода. Тоя таратор се яде с лъжица като чорба. В тоя таратор се сипва и дървено масло, ако има.
Таратор с кисело млпко. Ако е благден и ако има кисело мляко, тараторът се прави така: в дълбока паница се скълцва пак малко чеснов лук, сипва се в него кисело мляко и после се налива вода. В това водно мляко се сипва нарязаната краставица и после се куса с лъжица, както и първият таратор. Друго Ястие от краставици се не прави. Ядат се само изчистени и с сол, но ядат ги с хляб, и в тоя случай служат като ястие.
„Пълно валмо с бяли червовци“ е гатанка за краставица
от “Сборник за народни умотворения“- Димитър Маринов
Книга 18-Сборник за народни умотворения и народопис