Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Овошки (градина с овощни дървета)

Покрай другите си неща, селянинът не забравя и овошките. Той счита овощните дървета като другари на своята къща, на своето гумно. Двор без дървета, не е двор, не е гумно; и тия дървета са овощни. Най-обикновените дървета, които има неговото гумно са: орех, круша, слива, ябълка и череша, а после идват: прасква, зарзалия и други. Ореха има…

Прочетете повече

Работа около градината.

Градина (за зелен и за варива). Всеки селянин между другите полски и оратни работи, на втора ръка ще се грижи и за своята градина. Нивата му дава хляб, ливадата дава сено за добитъка, бранището дава дърва за огрев, а градината му дава зелен и варива, от които той готви своите гозби и мокри своя залъг;…

Прочетете повече

Работа около лозето.

Като се свърши вършитбата идва гроздобер или винобера. Понеже лозето спада в кръга на земеделието, ще опишем на кратко, как става с гижата от край до край. Всичките работи, през които трябва да мине гижата или виновата лоза, са: Сад. От времето, когато се насади гижата, до времето когато роди, трябва да се минат поне три години; а…

Прочетете повече

Работа за придобиване храна на стоката

Полската работа, с която селянинът гледа да прибере храна, нужна за стоката, се състои в това, да се окосят ливадите и да се прибере сеното. Коситба. Коситба е времето, когато трябва да се коси сеното. Хората, които косят сено, се казват косачи. Косенето се върши с помощта на особен уред и сечиво, наречено коса. Косата не…

Прочетете повече

Работата на селянина в полето – 4 част

Вършидба. Щом снопето се превезе, докатото да се овършее, се натрупва на копни /Коносувиден куп от снопи,наредени с класовете нагоре/. Добрият селянин работник трябва да превезе снопето най-късно до св. Илия и да овършее най-късно до св. Богородица, защото има една стара приказка: „ако се вършее до Богородица, и сламата става на жито, а ако се…

Прочетете повече

Работата на селянина в полето – 3 част

Жетва. Ситната храна, с която селянинът cеe своите ниви, есенни и пролетни, са: жито, ръж, ечмик, овес (лимец, каплидже) и просо. Житото и ръжта селянинът сам яде; с ечмика и овеса храни добитъка си, а с просото своята домашна гад. Вече е Спасовден и нивите — едни клас хвърлили, а други вретенили. Момите ходят по полето и пеят…

Прочетете повече

Работата на селянина в полето – 2 част

Сеене Пролет или есен, когато орачът излиза най-напред да сее, облича се в нова премена, взима в торбата си обреден хляб ,“нива“, печена кокошка (ако е блажно) или пълнени червени чушки (ако е постно) и бъклица с вино. Орачът трябва да подрани толкова рано, че преди изгрев слънце да се намери на нивата. Като стигне, сваля…

Прочетете повече

Работата на селянина в полето.

Работа за придобиване своята храна. Работата, с която селянинът придобива своята храна, се разделя на тия полски занятия: оране; сеене или садене кукуруз; влачене; копане кукуруз; жътва; возене снопе; вършидба; насаждане; бране кукуруз. Оране. За да може селянинът да оре, трябва да има земя, волове, плуг или орало. Земята след къщата е най-скъпото имание за селянина. Селянин…

Прочетете повече

Земеделие.

Работа на полето. Тук ще видими преди всичко селянина на полето, в средата на неговата нива, в неговата ливада и ще узнаем, как и по какъв начин той оре, копае, cеe, коси, жъне и прочее работи, докато пребере своята лятна „мъка“ в житницата, и с помощта на какви оръдия той върши всичко това. На първо място…

Прочетете повече

Този блог е посветен на съхраняването на българските традиции, бит и култура. Открийте народни обичаи, занаяти, рецепти, билки и истории от миналото, които разкриват богатството на нашето наследство. Нека да вдъхнем нов живот на позабравени ритуали, легенди и занаяти, които са формирали идентичността на нашия народ. Присъединете се към това пътешествие към корените ни и възродете духа на България!

Абониране за нови публикации

© margu.bg 2025. Всички права запазени. Уеб сайт от ALDEV